Raet nasjonalpark

Raet nasjonalpark er vår nærmeste nabo

Store deler av utsiden av Tromøy inngår i Raet nasjonalpark, og Sandaa ligger helt sentralt i forhold til opplevelser i nasjonalparken. Hyttene våre ligger så nær nasjonalparken man kan komme, og med våre utleiebåter kommer du tett på den spesielle naturen i nasjonalparken.

Raet nasjonalpark har i motsetning til andre nasjonalparker ikke et geografisk navn. Navnet er hentet fra et geologisk fenomen: Raet – endemorenen fra siste istid. Det er denne israndavsetningen som har skapt det spesielle landskapet med rullesteinstrender, glattskurte svaberg og lave holmer og skjær.

Tromlingene
Fra bryggene våre er det en kort båttur til Tromlingene, som er et fantastisk område for fuglekikking, fisking, bading og fotturer. Utsiden ligger mot det åpne Skagerrak, og er preget av svaberg og lange strender med rullestein. Her kan havet stå hardt på og ofte ligger det store mengder tang og tare som havet har revet løs og kastet langt opp på land.
På innsiden er det ofte lunt, og her er strendene helt annerledes. Tromlingesundet er grunt, sjøbunnen består av sand, og de små sandstrendene er innbyr til bading og strandlek.

Alvekilen
Våre hytter ligger ved den idylliske Alvekilen, som inngår i nasjonalparken, og her er det et rikt marint liv på den friske og rene sjøbunnen. Raet nasjonalpark er en av Norges fire marine nasjonalparker, og det er derfor naturlig at det er de marine naturverdiene som får mest fokus. Ikke så rart siden hele 98% av arealet i nasjonalparken er hav og sjøbunn.

Sjøørretfiske
Gjennom eiendommen Sandaa og hytteområdet renner en produktiv sjøørretbekk. Denne bidrar til rekruttering av sjøørret, som det finnes tette bestander av i Alvekilen, Tromlingesund og langs hele Tromøylandet.
Om sommeren er det lettest å få sjøørret ved dorgefiske fra båt, men også stangfiske fra land tidlig om morgenen og sent på kvelden kan gi resultater. Imidlertid er den beste tiden for sjøørretfiske tidlig vår og sein høst.

Opplevelser i nærområdet
Fra Sandaa er det kort vei til de vestlige delene av Tromøya. Strendene fra Bjelland til Hoveodden via Spornes er blant de mest brukte turområdene i Raet nasjonalpark. Nasjonalparkportalen står ved parkeringsplassen på Spornes og ønsker besøkende velkommen inn i Raet nasjonalpark. I dette området er det en rekke kafeer og spisesteder, og et nettverk av tilrettelagte turstier og et variert aktivitetstilbud.

 

 

Les mer på hjemmesiden til Raet nasjonalpark:

https://raetnasjonalpark.no/